Uitbesteden aan Freelancers
 • Wanneer je zelf geen alleskunner bent is het inroepen van hulptroepen essentieel om je projecten uit te voeren. Zeker op het gebied van programmeren en webdesign zijn er genoeg goede freelancers te vinden die opdrachten van klein tot groot goed kunnen uitvoeren.

  Het vinden van een Freelancer

  Om een goede freelancer te vinden kun je gebruik maken van een freelance marktplaats website. In Nederland is www.hoofdkraan.nl een erg actieve marktplaats en voor internationale projecten gebruik ik altijd www.upwork.com. Aangezien programmeertalen en tevens design redelijk internationaal is gebruik ik meestal deze laatste om kosten te besparen.

  Het zoeken van een freelancer begint met het plaatsen van een opdracht. Door de opdrachtsomschrijving direct uitgebreid en goed neer te zetten zul je meer geschikte reacties van freelancers krijgen. Belangrijke onderdelen van een projectbeschrijving zijn het soort freelancer dat je zoekt, welke ervaring hij of zij moet hebben, wat het project inhoud en belangrijker welk eindresultaat je verwacht en enkele randvoorwaarden als looptijd en budget.

  Op Elance.com is het ook mogelijk je project ‘private’ te publiceren waarbij de freelancers het niet zelf kunnen vinden. Op deze manier kun je zelf op zoek gaan naar geschikte freelancers en hiermee voorkomen dat je 20 of 30 reacties krijgt en hier zelf doorheen moet graven.

  Weet je van jezelf dat je géén geduld hebt om met bijvoorbeeld niet-westerse freelancers samen te werken kun je in je project ook direct aangeven dat je op zoek bent naar een Europese of Noord-Amerikaanse freelancer.

  Freelance Project definiëren

  Op basis van de opdrachtsomschrijving kun je samen met de geselecteerde freelancer het project verder uitwerken. Hopelijk zal deze freelancer enige eigen input geven en aangeven wat mogelijkheden zijn of juist wat wellicht een probleem kan vormen. In het geval je een low-budget freelancer hebt gevonden in India is het handig niet te veel eigen input te verwachten. Hier is het vaak gebruikelijk op alle wensen van de opdrachtgever ja te zeggen. Uiteindelijk blijkt dat diegene die de opdracht gaat uitvoeren een groot deel van de vaardigheden mist. Een tip om dit te voorkomen is in Elance te zoeken op individuen in plaats van bedrijven maar ook dit geeft geen garanties.

  Definieer ook gelijk meerdere milestones in het project waarop tevens een betaling volgt. Bij het uitbesteden van een website is bijvoorbeeld een goedgekeurd design een prima milestone in combinatie met een betaling van 50%.

  Project Management

  Hoe goed ik uitbesteedde projecten ook probeer voor te bereiden en hoe uitgebreid mijn aanwijzingen vooraf ook zijn, vaak ben je toch nog erg druk met dagelijkse vragen en wijzigingen. Deadlines worden zonder pardon gemist, het internet valt uit, werknemers zijn ziek of plotseling op vakantie en ook erg mooi, tijdens een Skype meeting over het design vertrekken ze regelmatig naar de moskee J.

  Afronding

  Indien je op zoek bent naar perfectie is een goede elancer niet de beste oplossing. Vaak zullen ze tal van losse eindjes open laten die je pas ontdekt na de afronding. Als je vervolgens terug komt voor het corrigeren hiervan wordt hier vaak niet happig op gereageerd. Ook zullen ze proberen er altijd weer die laatste $50 extra uit te halen. Een beetje vermoeiend wellicht maar op de lange termijn wel erg goedkoop.

  Mocht de afronding helemaal fout gaan en ben je gewoon niet tevreden dan heeft Elance een redelijk sterke positie hierin voor de kopende partij. Het is mogelijk een dispute in te dienen en om een refund te vragen. Aangezien je vaak genoeg punten kunt aanwijzen waar de freelancer heeft verzaakt is het gelijk halen niet erg lastig. Het kan wel enkele weken duren voordat je echt het geld terug ziet en het meest kostbare, je tijd, ben je natuurlijk kwijt. De zoektocht naar een nieuwe freelancer begint weer op nul.

  Kortom, is het gemakkelijk om werk uit te besteden naar de andere kant van de wereld? Nee, niet echt. Het kost uiteindelijk meer tijd en moeite dan je denkt. Is het de moeite waard? Vaak wel, het is gewoon goedkoper en mocht je een project in Europa niet kunnen financieren is dit met enkele freelancers in Azië wellicht wel mogelijk.

  Luuk Noordhoff

  Luuk Noordhoff is 11 jaar actief in Internet Marketing en sinds 2008 eigenaar van Ithaca Internet Marketing. Hij specialiseert zich in zoekmachine optimalisatie en gericht online adverteren.

  Meer Artikelen - Website